PERITONITIS INFECCIOSA FELINA
La Nela, una gateta de 5 mesos d’edat es presenta a consulta per apatía i abdomen distès, tot i que menja amb normalitat. En l’exploració presenta febre (40.3ºC), l’abdomen inflat fa sospitar de ascitis (presència de líquid lliurea al’abdomen) pel que es realitza una radiografia i una ecografia amb obtenció d’aquest líquid per punció ecoguiada.
S’amplien proves amb una analítica sanguínia completa, on presenta pèrdues de proteines (Albumina) i augment dels globuls blancs; un test de Leucèmia i Immunofeciciència Felina que surt negatiu i un estudi del liquid que es classifica com a Trassudat modificat amb test de Rivalta Positiu.
Amb aquesta simptomatologia, així com les probes realitzades el nostre diagnóstic és de Peritonitis Infecciosa Felina (PIF). Aquesta malaltia està causada per un Coronavirus específic dels gats molt extès en la població i que s’infecten d’ell fàcilment quan soc cadells provocant una simple diarrea. En alguns gats, peró, aquest virus queda latent i acaba mutant en una versió més virulenta i fatal pels gats.
Aquesta versió del virus provoca una important inflamació en l’organisme dels gats que desenvoca en líquid lliure en cavitats, com tórax i abdomen (forma humida) o en masses en la cavitat ambdominal (forma seca), així com apatía i anorèxia de ràpida evolició.
Fa uns anys aquesta malaltia era incurable, sent els Glucocorticoides un tractament paliatiu que només allargava l’esperança de vida del pacient. Des de fa uns anys peró, i amb l’aparició del Coronavirus humà, s’han descobert nous fàrmacs que ajuden a combatre el virus i que poden ser curatius en gran part dels pacients, tot iq ue encar s’està estudiant la seva eficàcia mostra resultats esperençadors.
I aquest és el cas de la Nela, la nostra gateta diagnosticada de PIF que després de 84 dies de tractament segueix donant guerra amb una ràpida resposta al tractament quan, fa uns anys, el seu desenllaç hagués sigut fatal.