Erugues Processionàries: Protecció i Actuació per a Animals de Companyia

Les erugues processionàries són una plaga comuna que afecta principalment als pins i cedres. A més de ser perilloses per als arbres, també suposen un risc per a la salut dels nostres animals de companyia. Al Centre Veterinari Salou, volem ajudar-vos a entendre els perills d’aquesta plaga, com prevenir-ho i què fer si el vostre animal està afectat.

Perills de les erugues processionàries:

Aquestes erugues són perilloses per als animals de companyia, principalment gossos, perquè tenen uns pèls urticants que poden causar greus problemes de salut. Quan un animal entra en contacte amb aquests pèls, pot experimentar irritació, inflamació, vòmits, dificultats respiratòries i, en casos greus, xoc anafilàctic.

Les larves d’aquesta plaga passen per diverses fases de desenvolupament abans de convertir-se en papallones adultes. Durant aquest procés, les erugues construeixen nius de seda a les branques dels arbres on viuen i es desplacen en processons, d’aquí el seu nom. És durant aquestes processons quan els animals de companyia tenen més probabilitats d’entrar en contacte amb els pèls urticants.

Prevenció:

Evitar àrees amb pins i cedres: Durant la primavera, quan les erugues processionàries estan més actives, és recomanable evitar les zones amb pins i cedres, especialment si s’observen les seves teranyines als arbres.

Prestar atenció als símptomes: Si el vostre gos comença a mostrar símptomes d’irritació, inflamació o malestar després d’haver estat a l’exterior, és possible que hagi estat exposat als pèls urticants de les erugues processionàries.

Protegir el vostre jardí: Si teniu pins o cedres al vostre jardí, podeu prendre mesures per evitar la proliferació de les erugues processionàries. Algunes opcions inclouen:

  1. Trampes específiques: Podeu utilitzar trampes de feromones per atraure i capturar les papallones adultes, evitant que dipositin els ous en els arbres.
  2. Tractaments fitosanitaris: Aplicar productes químics o biològics específics per combatre les erugues és una altra opció. Assegureu-vos de seguir les recomanacions del fabricant i respectar les normes mediambientals.
  3. Contractar professionals: Si la situació és greu, pot ser necessari contractar una empresa especialitzada en control de plagues per eliminar les erugues i nius dels arbres.

    

Actuació en cas d’animals afectats:

 1. No intentis treure els pèls urticants: Si el vostre animal ha estat afectat pels pèls de les erugues processionàries, no intenteu treure’ls vosaltres mateixos. Això pot provocar més irritació i complicacions.
 2. Acudir al veterinari immediatament: Si sospiteu que el vostre animal ha estat exposat a les erugues processionàries, porteu-lo al Centre Veterinari Salou o al vostre veterinari de confiança com més aviat millor. Un tractament ràpid és crucial per evitar complicacions greus i assegurar la recuperació del vostre animal.


Les erugues processionàries poden ser una amenaça real per a la salut dels nostres animals de companyia. És important conèixer els perills associats a aquesta plaga, com evitar-los i com actuar si el vostre animal està afectat. Al Centre Veterinari Salou, estem compromesos a ajudar-vos a protegir la salut de les vostres mascotes, visiteu la nostra pàgina web paer a més informació.