Les celebracions amb petards, com ara la revetlla de Sant Joan, poden ser un moment emocionant per als humans, però per a les nostres estimades mascotes, pot ser molt estressant i, fins i tot, perillosa. El soroll fort i imprevisible dels petards pot provocar ansietat, por i fins i tot danys físics als animals. És per això que és important prendre les precaucions adequades per protegir les nostres mascotes durant aquestes festes.

Conseqüències de l’exposició a focs artificials i sorolls molt forts

L’exposició contínua a sorolls forts pot tenir conseqüències negatives a llarg termini en la salut i benestar de les mascotes. La paràlisi és una resposta comuna en mascotes amb fòbia als petards: es queden immòbils i no responen a estímuls externs. Aquesta paràlisi pot durar hores i, fins i tot, pot afectar la capacitat per dur a terme activitats diàries.

Una altra conseqüència preocupant és l’intent desenfrenat d’escapar-se. Les mascotes espantades pel soroll dels petards poden fer qualsevol cosa per fugir de la situació, i això augmenta el risc que es perdin o pateixin accidents en el seu intent d’escapar-se.

Els tremolors i panteixos continus són símptomes físics de l’estrès i l’ansietat que experimenten les mascotes durant les celebracions amb petards. Aquests símptomes poden persistir fins i tot després que els sorolls hagin cessat, mantenint els animals en un estat d’alta tensió.

A més, és comú observar salivació excessiva, taquicàrdia i vocalitzacions intenses, com lladrucs o miols constants. Aquestes manifestacions són senyals d’angoixa i malestar a les mascotes.

Finalment, la micció o defecació incontrolada també pot passar a causa de la por extrema que senten les mascotes durant les celebracions amb petards. Aquests episodis poden ser estressants tant per a les mascotes com per als seus amos.

Consells perquè la teva mascota no pateixi amb els petards

A continuació, et donarem alguns consells útils per mantenir la teva mascota segura i tranquil·la durant les celebracions amb petards.

Troba un lloc segur

En primer lloc, assegura’t que la teva mascota tingui un lloc segur on pugui amagar-se durant els moments de màxima activitat. Aquest lloc pot ser una habitació interior, amb les finestres tancades i amb alguns objectes que li proporcionin una sensació d’encobriment, com ara una manta o una caixa coberta amb una manta. Proporcionar-li a la teva mascota aquest espai tranquil l’ajudarà a sentir-se protegida i a reduir l’ansietat.

Proporciona distraccions

Durant els moments de màxima activitat, pots ajudar la teva mascota proporcionant-li distraccions que desvien l’atenció dels sorolls forts dels petards. Posar música suau o posar en marxa la televisió pot ajudar a emmascarar els sorolls i crear un ambient més relaxat per a la teva mascota. També pots oferir-li jocs o premis que l’entretinguin i la facin sentir més còmoda.

No els forci a sortir

Quan la teva mascota se senti insegura o estressada a causa dels petards, no intentis forçar-la a sortir o a enfrontar-se a les seves pors. Això només farà que s’angoixi més i pot generar reaccions negatives, com ara comportament agressiu o fugir de casa. Deixa que la teva mascota triï el seu espai segur i respecta la seva decisió.

Identificació i microxip

És fonamental que la teva mascota tingui una identificació adequada, com una placa amb el seu nom i el teu número de telèfon. Això facilitarà la seva identificació i el seu retorn en cas que es perdi durant una festa amb petards. A més, considera la possibilitat de posar un microxip a la teva mascota, ja que aquesta és una forma permanent d’identificació que no es pot perdre ni treure.

Consulta amb el veterinari

Si la teva mascota presenta una gran ansietat durant les celebracions amb petards, és recomanable consultar amb el veterinari. El veterinari pot avaluar l’estat de salut de la teva mascota i proporcionar-te consells específics i, si és necessari, prescriure medicaments per ajudar-la a calmar-se durant aquests moments d’estrès.

Pren mesures per cuidar la teva mascota!

És important prendre les mesures adequades per protegir i garantir el benestar de la teva mascota durant les celebracions amb petards. Troba-li un lloc segur, proporciona-li distraccions, respecta la seva decisió de romandre amagada i assegura’t que tingui una identificació adequada. Amb aquestes precaucions, podràs ajudar la teva mascota a passar aquestes festes de la manera més tranquil·la possible.

Recorda que depèn de tu per protegir i cuidar la teva mascota, i la seva seguretat i benestar sempre han de ser una prioritat. I si tens qualsevol altre dubte, posa’t en contacte amb el Centre Veterinari Salou. Estarem encantats d’ajudar-te a cuidar de la teva mascota de la millor manera possible!