En aquests últims anys ens hem acostumat a conviure amb aquesta malaltia parasitària -de les més greus que afecten les nostres mascotes i que compartim amb elles, i hem vist com les autoritats sanitàries no li estan donant la importància que té doncs, per exemple, en moltes comunitats autònomes ni tan sols està contemplada com a malaltia de declaració obligatòria.

És per tots sabut que es tracta d’una malaltia de transmissió vectorial, que el responsable que hi hagi és un petit mosquit a què anomenem flebotomo.

No hi pot haver transmissió d’aquesta malaltia sense la seva presència. Com els flebòtoms són animals invertebrats, la seva activitat està condicionada per la temperatura, que és el principal factor que limita, no només la seva presència, sinó també la seva abundància i període d’activitat. Per això, deduïm la importància que està tenint el canvi climàtic en la disseminació de la leishmaniosi en algunes regions d’Espanya.

Hàbitats dels flebòtoms

mapa-leishmania-españa-centre-veterinari-salou

A Espanya hi ha citades quatre espècies de flebòtoms que poden actuar com a vectors de la leishmaniosi canina zoonòtica: Phlebotomus perniciosus, Phlebotomus longicuspisi, Phlebotomus ariasi yPhlebotomus langeroni (veure mapes de distribució de les diferents espècies).

  • Phlebotomus perniciosus és la més abundant: es troba repartida pràcticament per tota la península Ibèrica ja que es tracta d’una espècie molt adaptada a tots els hàbitats i la trobem des de les zones més àrides del nostre país a les de muntanya; també està present en totes les illes de l’arxipèlag balear. Únicament falta a la Cornisa Cantàbrica ia les Illes Canàries.
  • Phlebotomus longicuspis és una espècie molt poc abundant i amb una localització limitada a la part sud-est d’Espanya. És un vector comprovat de leishmaniosi al Marroc. Hi ha autors que creuen que es tracta d’una variant de Phlebotomus perniciosus amb la qual s’hibrida, ja que es troben exemplars mascles intermedis.
  • Una altra espècie que actua com a vector provat de la leishmaniosi a Espanya és Phlebotomus ariasi. Té una distribució no tan extensa, pel que és menys abundant i sembla que prefereix hàbitats amb més humitat i temperatures menys extremes.
  • Phlebotomus langeroni és una espècie d’origen africà que al nostre país tenen una localització molt restringida a ambients molt àrids de la Vall de l’Ebre, de Castella-la Manxa i Madrid. Sempre s’ha capturat en ambients naturals i mai en construccions humanes, de manera que el seu interès pot ser molt limitat a possibles focus silvestres de la malaltia.

Tot i que els seus hàbitats larvaris no són aquàtics, no coneixem amb detall els seus llocs preferits de cria. Sí sabem que li agrada criar en caus, quadres, leñeras, clavegueres …; sembla que l’únic que necessiten és abundant matèria orgànica, sobretot vegetal, i un cert grau d’humitat per desenvolupar el seu cicle. Aquesta humitat és proporcinada per les pluges o, si estan en zones urbanitzades, pel reg de jardins, per exemple.

El desconeixement que tenim dels seus hàbitats de cria ens porta a plantejar únicament una lluita enfront dels adults, a diferència d’altres espècies d’insectes vectors com els mosquits o les mosques negres, enfront dels quals s’actua principalment sobre les larves, que són més fàcils de detectar i de controlar. També tenim moltes limitacions en el control sobre els flebòtoms adults, ja que gràcies a la seva capacitat de volar poden desplaçar-se per una àmplia zona, de manera que és difícil actuar d’una manera generalitzada sobre ells. Per això, és important fomentar accions localitzades dels propietaris dels gossos.

Control ambiental

epaselect epa04597863 Dogs waiting to start a dog sled race in Unterjoch, Germany, January 31, 2015. About 700 sled dogs take part at the international race, where they have to cover a distance between six and sixteen kilometres. (EPA/KARL-JOSEF HILDENBRAND)

Els flebòtoms són atrets pels animals vertebrats -especialment les femelles, que necessiten xuclar sang-, així que els nostres sistemes de lluita estan a hores d’ara orientats sobretot a actuacions realitzades en l’ambient on viuen els animals dels quals s’alimenten.

A causa de la dispersió dels seus hàbitats de cria, els mascles també acudeixen a on es troben els animals, però només per fecundar les femelles abans, després o fins i tot durant el temps en què aquestes realitzen la presa de sang. Així, podem actuar sobre el conjunt de la població.

Els flebòtoms es concentren a les gosseres, no només perquè allà resulta molt fàcil localitzar un animal sobre el qual alimentar-se, sinó perquè aquests llocs proporcionen protecció per ocultar-se durant el dia, a més de per fer la digestió de la sang o fins i tot, en molts casos, criar. Unes gosseres en condicions ens ajudaran a controlar més eficaçment aquests vectors.

Parets

Hem d’evitar que les parets tinguin buits i esquerdes on aquests vectors puguin ocultar durant el dia: haurien de ser llises perquè estiguin més exposades als tractaments locals amb insecticides. Així s’evitaria també que hi hagués llocs de cria de paparres. S’haurien tractar les parets periòdicament amb productes insecticides de l’tipus dels piretroides (alfacypermetrina, deltametrina, etc.) o, millor encara, amb pintures amb insecticides com, per exemple, les que compten amb tecnologia Inesfly i que van alliberant de manera lenta però gradual els insecticides durant més d’un any. A més de pintar l’interior s’haurien de tractar les parets exteriors també amb insecticida ja que, quan van volant, els flebòtoms se solen posar-hi abans d’entrar dins dels cubicles o de les habitacions.

Sòl

Igualment, el sòl no hauria de ser de terra. Un terra de ciment o d’un altre material que pugui netejar fàcilment evitarà que s’acumulin humitat i matèria orgànica, que podrien afavorir la cria dels flebòtoms i de les puces.

Fototropism positiu

trampas-de-luz-ultrvioleta-centre-veterinari-salou

També ens podem ajudar d’algunes peculiaritats de la biologia d’aquests insectes que estan ben documentades com, per exemple, que són atrets per la llum, és a dir, tenen fototropisme positiu. Dins de les gosseres i / o en els voltants d’on pernoctin els animals es poden col·locar trampes de llum ultraviolada com atraient, amb electrocutores elèctrics o simplement amb paper adhesiu per capturar-los, i així limitar les poblacions d’aquests vectors.

Neteja

D’altra banda, és imprescindible la neteja. Hem dit que les larves s’alimenten de matèria orgànica, per la qual cosa hem d’evitar l’acumulació d’escombraries als voltants de les gosseres, sobretot orgàniques, inclosos els restes vegetals, on poden criar. I hem d’eliminar les rates, ja que els seus caus serveixen de lloc de cria dels flebòtoms i també poden actuar com a reservori de Leishmania (s’han trobat rates infectades pel paràsit).

Les teranyines que es formen de vegades dins de les gosseres no hi són, la majoria de les vegades, produïdes per aranyes que puguin capturar insectes. Moltes d’elles, a més, a l’omplir-se de pols perden la seva capacitat d’enganxar, el que impedeix a més que els flebòtoms tinguin accés a les parets. Per això és convenient netejar de pols dels sostres i les parets si fem tractaments amb insecticides.

Prevenció en l’animal

frontline-triact-centre-veterinari-salou

Un altre aspecte important és prevenir que les femelles de flebotomo piquin als gossos tant per evitar que puguin transmetre la leishmaniosi com per impedir que ingereixin sang d’un animal parasitat. Protegir els animals amb algun tipus de repel·lent és una pràctica obligatòria si volem evitar que s’infectin.

Al no existir transmissió vertical, els flebòtoms no poden transmetre la malaltia fins que hagin picat a un gos infectat i, en conseqüència, el període de màxim risc és a partir d’l’estiu, quan el flebotomo ja ha tingut temps de picar diverses vegades i el paràsit, de multiplicar-se. Per això convé aplicar les mesures preventives sobre el gos fins que s’acabi l’activitat dels flebòtoms, moment que depèn de la climatologia i de la regió d’Espanya de què es tracti.

Els gossos que porten collars insecticides o són tractats amb pipetes o altres productes repel·lents són escassament atacats pels flebòtoms. En zones de risc hauria de ser una pràctica habitual protegir els gossos per evitar que siguin picats i, d’aquesta manera, infectats. Els gossos amb leishmaniosi, fins i tot en el període de tractament o després encara que estiguin clínicament curats, haurien de ser tractats amb repel·lents a l’època de risc, ja sigui per evitar una reinfecció o simplement per evitar que siguin disseminadors de l’paràsit, ja que alguns animals poden quedar com reservoris i ser infectius per als flebòtoms que els piquen.

Ara Una Vacuna per teu Gos Contra una Malaltia Mortal!

Els investigadors creen la primera vacuna a Europa contra la leishmaniosi canina. Pregunta avui mateix al teu veterinari sobre la millor gestió de la protecció individual contra la leishmaniosi canina. Després de 20 anys d’avançades investigacions del més alt nivell científic, i gràcies a la utilització d’una tecnologia d’avantguarda, per fi s’ha aconseguit desenvolupar una vacuna contra la leishmaniosi canina en Europa.1 Aquesta malaltia mortal es transmet als gossos per picades de flebòtoms infectats, sovint mal anomenats mosquits. Molts gossos de sud d’Europa es troben en risc permanent de patir les seves greus símptomes, i la malaltia s’està estenent cap al nord. Fins ara, els mètodes de prevenció contra la leishmaniosi canina s’havien limitat a la reducció de l’hàbitat d’aquests insectes, a evitar el contacte amb ells mitjançant l’ús d’insecticides o repel·lents (esprais, pipetes, collars repel·lents, etc.). Tot i la disponibilitat d’aquestes mesures, la leishmaniosi canina segueix sent una greu amenaça a Europa. No obstant això, ara hi ha un nou nivell de protecció per als gossos, la primera vacuna contra la leishmaniosi canina a Europa.

Font: Article d’arxiu 37/2013. Revista Veterinària Argos.

Font: Artículo de archivo 37/2013. Revista Veterinaria Argos.