En el Centre Veterinari Salou, estem compromesos amb la salut i el benestar dels animals. És per això que avui us presentem una guia completa sobre els paràsits, amb un enfocament especial en la identificació i prevenció. 

Explorant la diversitat de paràsits i els seus efectes en la salut dels animals

Els paràsits poden tenir un impacte significatiu en la salut de les nostres mascotes. Des de les temudes puces fins a cucs intestinals i àcars, la diversitat de paràsits pot ser desconcertant per als propietaris. A continuació, en detallem alguns dels paràsits més comuns i els seus efectes en la salut dels animals:

Puces

Les puces són paràsits externs que s’alimenten de la sang de l’animal. Poden causar una picor intensa, dermatitis al·lèrgica i, en casos greus, anèmia, especialment en cadells i gatets joves.

Paparres

Les paparres, igual que les puces, són paràsits que s’alimenten de la sang de les nostres mascotes, majoritàriament dels gossos. Són d’una mida més gran, les seves picades poden a causar una inflamació local i acostumen a ser portadores de malalties infeccioses. 

 

Algunes de les malalties que poden transmetre són l’anaplasmosi, la babesiosi, l’erilichiosi o la malaltia de Lyme. En casos extrems, poden provocar problemes neurològics.

Àcars de les oïdes

Aquests àcars afecten les orelles i poden causar una picor intensa, inflamació i dolor a la zona afectada. Si no es tracten quan és degut, poden conduir a infeccions de l’oïda.

Cucs intestinals i giàrdia

Els cucs intestinals i la giàrdia són paràsits intestinals. En el cas dels cucs poden causar problemes digestius, com ara vòmits, diarrea i pèrdua de pes. La giàrdia comparteix els mateixos símptomes, però la diferència principal és que la diarrea es greixosa i és altament contagiosa entre animals i humans.

Leishmània

Aquest paràsit el pateixen específicament els gossos. La leishmània es transmet mitjançant la picada de mosquits de la saba. Pot afectar òrgans interns com el fetge, els ronyons i la pell.

Identificar els signes: detectant la presència de paràsits

Com a propietari d’una mascota, és crucial saber com identificar la presència de paràsits en el vostre animal de companyia. La identificació precoç de la presència de paràsits és fonamental per mantenir-los sans i prevenir problemes de salut més greus. Aquí hi ha algunes indicacions generals i consells per ajudar-vos a detectar la presència de paràsits en gats i gossos:

Puces

  • Podeu notar que l’animal es rasca excessivament o mossega determinades zones del seu cos.
  • Les puces sovint es poden veure al pelatge, especialment a prop de la base de la cua i al voltant del coll.

Paparres

  • Reviseu el pelatge regularment, especialment després de passejos per zones amb vegetació alta o amb presència d’aigua.
  • Podeu trobar paparres adherides a la pell, especialment a les zones calentes i humides com les aixelles i les orelles.

Àcars de les oïdes

  • Observareu que l’animal es rasca freqüentment les orelles o se sacseja el cap.
  • Pot haver-hi descàrrega d’una substància marronosa o cerosa a l’interior de l’orella.

Cucs intestinals i giàrdia: 

  • Presteu atenció als símptomes gastrointestinals com vòmits, diarrea o presència de cucs en les femtes.
  • També controleu si hi ha pèrdua de pes o desnutrició.
  • Pot haver-hi malestar abdominal i gasos.

Leishmània

  • Poden aparèixer lesions cutànies com úlceres o pèrdua de pèl, així com símptomes com letargia i pèrdua de pes.

Si sospiteu la presència de paràsits en el vostre animal de companyia, és essencial consultar un veterinari. Ells podran dur a terme proves específiques, oferir un diagnòstic precís i proporcionar el tractament adequat per garantir la salut del vostre gat o gos. Les revisions periòdiques i les mesures preventives també són claus per mantenir-los protegits contra les infestacions parasitàries.

Prevenció: defensant el vostre animal contra els paràsits

Prevenir la infestació de paràsits en els animals de companyia és fonamental per garantir la seva salut i benestar. Des del Centre Veterinari Salou, us compartim alguns mètodes efectius per prevenir la presència de paràsits en gats i gossos:

Antiparàsits externs

Utilitzeu productes antiparàsits externs com pipetes, collarets, comprimits, xampús antipuces i antipaparres. Aquests productes ajuden a mantenir els paràsits fora del pelatge i la pell de l’animal.

Higiene regular de l’hàbitat

Mantingueu net l’entorn del vostre animal. Rentar els llocs freqüentats pel gos o gat ajuda a eliminar els ous i larves de paràsits. Rentar regularment el seu llit, joguines i altres objectes també és important.

 

Si l’animal passa gran part del temps a l’exterior és especialment important,  utilitzar productes que ajudin a controlar els paràsits en l’entorn, com ara insecticides i acaricides. 

Evitar zones d’alt risc

Durant certes èpoques de l’any, i més si us agrada molt anar a caminar per la natura, eviteu zones conegudes per estar infestades de paràsits, com espais amb vegetació alta o amb aigua estancada. Aquestes àrees són més propenses a albergar paparres i altres paràsits.

Antiparàsits interns

Existeixen comprimits que s’administren de manera mensual o trimestral (depenent de l’hàbitat de la vostra mascota) o pipetes que actuen tant per paràsits interns com externs. Una manera de prevenir infeccions parasitàries és evitar el consum de carn crua, restes d’altres animals o excrements

Visites regulars al veterinari i controls de salut

És important realitzar revisions regulars dels gats i gossos i mantenir un programa de desparasitació segons les recomanacions del veterinari. Aquestes accions ajudaran a prevenir i, en cas que sigui necessari, tractar aquests paràsits, assegurant així la salut i el benestar dels nostres estimats animals de companyia. 

 

Us animem a programar visites regulars amb nosaltres per fer revisions i portar al dia les vacunacions. El nostre equip pot identificar problemes parasitaris abans que es converteixin en una situació més seriosa.

Amb aquesta guia, aspirem a proporcionar-vos la informació necessària per protegir la salut dels vostres gossos i gaudir d’anys de companyia. Per a més detalls i recursos, podeu visitar el nostre lloc web o trucar-nos per a una consulta personalitzada.