La salut és un dels pilars fonamentals perquè qualsevol, sigui un ésser humà o un animal, gaudeixi d’una qualitat de vida adequada. No obstant això, amb molta freqüència la salut de l’gat només cobra importància si manifesta algun signe de malaltia; en aquest cas, el portem a l’veterinari. No obstant això, hi ha un mètode de prevenció que estalviaria molts patiments a el gat i uns diners considerable a l’propietari: les revisions veterinàries.
Sigui quin sigui el lloc de procedència de l’felí, aquest hauria de ser revisat per un veterinari. En la pràctica totalitat dels casos en què l’animal té una procedència coneguda, les pautes se circumscriuen a una valoració general i a implementar la rutina de desparasitació i vacunacions; però també és recomanable, per molt coneguda que sigui la seva procedència, i obligatori si no tenim clar el lloc d’origen de l’animal (tret que ens donin un informe de resultats analítics realitzats), permetre que el veterinari realitzi unes proves per descartar malalties preexistents ( analítica de leucèmia, immunodeficiència, etc.).
A partir d’aquesta primera revisió, el gat hauria de tenir un contacte amb el veterinari a l’mínim un cop a l’any, per a una revisió bàsica i mantenir la pauta de vacunacions. No obstant això, encara està molt arrelada l’opinió que el gat que viu dins d’una llar, que no accedeix a l’exterior, no necessita res de prevenció sanitària, ni tan sols les vacunes, el que és un error molt greu.
Un gat, qualsevol, sigui quin sigui el seu estil de vida, ha d’acudir a la clínica a l’mínim un cop a l’any; amb això s’evitarien greus sorpreses de difícil maneig quan la patologia s’ha instaurat.
A banda d’aquesta visita anual, el propietari ha de tenir la disposició de dur a l’animal a l’veterinari per a altres revisions, també molt importants, com les dentals i les geriàtriques, per citar dos molt comuns.
Lamentablement, sovint aquestes revisions són considerades pel propietari com una cosa banal, més dirigit a l’obtenció de beneficis econòmics, però realment el que està darrere és la salut de l’gat i amb elles la possibilitat de prevenir l’aparició de moltes patologies.
Referent a això, si al nostre gat se li revisa periòdicament la seva cavitat oral, les seves peces dentals i genives, es pot evitar un variat ventall de problemes que, a part de l’evident dany físic per a ell, provocaran un “mal” major a l’economia de propietari. Una boca en perfecte estat assegura que l’animal ingereixi el seu aliment de forma correcta, que no tingui molèstia, dolor o infeccions, el que és vital per a ell.
¿I els gats grans?
A partir dels 7 anys d’edat, aproximadament, un gat es considera sènior, una categoria que ens ha de fer estar més pendents dels canvis que la seva salut pot experimentar.
Per això, una revisió anual d’aquests animals adquireix la seva màxima importància: analítica sanguínia, valoració general i tots aquells mitjans diagnòstics necessaris per trobar qualsevol patologia que pugui estar afectant al nostre millor amic.
Per exemple, els ronyons dels gats i el seu sistema urinari han de ser valorats amb especial atenció. Si es realitzen les proves adequades per a cada edat, es podrà intervenir amb dietes i tractaments apropiats que aconsegueixin que el nostre bon amic gaudeixi d’una llarga vida amb la millor de les condicions.
En definitiva, les revisions periòdiques sanitàries són fonamentals per a tots els éssers vius. Nosaltres podem decidir si anem a el metge a fer-nos una revisió periòdica, però el gat no pot decidir. Fem-ho per ell, no ens penedirem!
Font: http: //www.gatos.royalcanin.es/cosas-de-gatos/salud/las-revisiones-veterinarias